Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
Namnl%C3%B6s_design.png

Allvarlig kritik från OECD som julklapp till regeringen

TI Sveriges jubileumsår går mot sitt slut och vi är glada att så många vill vara med oss på vår fortsatta resa. Tack till alla er som på olika sätt medverkat, bidragit och stöttat oss under 2024!

Att riskerna med och arbetet mot korruption nu är något som är tydligare på agendan är både bra och dåligt. Bra - eftersom vi under flera år har pekat på behovet av en större kraftsamling mot korruption i Sverige och nu har fått gehör - bl.a. genom den nya Nationella handlingsplanen mot korruption och otillåten påverkan. Dåligt - för att läget är problematiskt och för att citera civilminister Erik Slottner - "Den komplexa problembilden vad gäller brottsligheten idag gör att det krävs ett både bredare och mer fördjupat arbete för att stoppa utvecklingen. Det handlar till exempel om att motverka välfärdsbrottslighet, otillåten påverkan och korruption, inte minst i förhållande till den organiserade brottsligheten".

Det är därför också bra att riskerna med korruption diskuteras brett i olika sammanhang och med ett tydligt förebyggande perspektiv, t.ex. när vi medverkar på Rikskonferensen Folk och Försvar i januari under temat "Hoten mot Sveriges inre säkerhet". För att bredda samverkan har TI Sverige tagit initiativ till Antikorruptionsforum 2025 som äger rum den 20 mars 2025. Program publiceras och anmälan öppnar 10 januari 2025.

Sverige fick i veckan allvarlig kritik från OECD angående brister i tillämpningen av konventionen om bekämpande av bestickning av utländska offentliga tjänstemän i internationella affärsförbindelser, dvs. mutor i utlandet. För de flesta som följer det här var det väntat eftersom Sverige inte har vidtagit de åtgärder som rekommenderades redan 2012 och vi har pekat på problemen i olika sammanhang, bl.a. i rapporten "Exporting Corruption". Men det allvarliga är just det att oberoende av regering så har nödvändiga åtgärder inte vidtagits under så pass lång tid. Utvärderarna lägger stor vikt till den pågående Utredningen om straffrättsliga åtgärder mot korruption och tjänstefel. Vi instämmer i att utredningen har en unik möjlighet att förbättra och lägga förslag till en modern korruptionslagstiftning. Som expert i utredningen ska jag göra vad jag kan för att det också blir fallet.

Det finns mycket att se fram emot under 2025, bl.a. kommmer den sk. Insynskommittén att lägga sitt betänkande angående partifinansiering och lobbyregister under våren, vi släpper det årliga korruptionsindexet i februari, vi arrangerar Antikorruptionsforum i mars, förslag till ny korruptionslagstiftning kommer innan sommaren och vi fördjupar oss i olika ämnen i nya avsnitt av vår podd TI Sverige samtalar. Häng med på resan för mer transparens, integritet och ett tydligt ansvarsutkrävande!

Läs hela vårt julbrev här.

🎄 God Jul & Gott Nytt År!

Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare
TI Sverige

Följ oss

Vill du veta mera?