Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
justice-2071539_1920.jpg

TI Sveriges synpunkter på förslag till myndighetsledningars ansvar för det korruptionsförebyggande arbetet

Transparency International Sverige välkomnar förslaget till tillägg i myndighetsförordningen (2007:515) om att det i myndighetsledningens ansvar för att säkerställa att det vid myndigheten finns en intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt, ingår att förebygga att verksamheten utsätts för korruption, otillbörlig påverkan, bedrägeri och andra oegentligheter.

För de myndigheter som omfattas av förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll så kommer dock den föreslagna nya formuleringen i 4 § i myndighetsförordningen inte att överensstämma. Vi föreslår därför att det sker ett förtydligande i förordningen om intern styrning och kontroll att den gäller i tillägg till det som sägs om intern styrning och kontroll i myndighetsförordningen.

Samtidigt är det förvånande att regeringen inte vill ställa ett tydligt krav på riskanalyser vad gäller bl.a. korruption och otillbörlig påverkan som en del av den interna styrningen och kontrollen. I Statskontorets rapport ”Steg för steg – myndigheternas arbete mot korruption är under utveckling. Slutrapport” så konstateras bl.a. att myndigheter gör riskanalyser är en förutsättning för att de ska kunna identifiera vilka åtgärder de bör vidta för att minimera riskerna för korruption. Myndighetens arbete med att göra riskanalyser kan samtidigt bidra till att öka medvetenheten om korruption vid myndigheten.

Vi föreslår därför att det i den föreslagna nya lydelsen av 4 § görs följande tillägg (markerat med fetstil nedan):
4. säkerställa att det vid myndigheten finns en riskbaserad intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt, i vilken det ingår att förebygga att verksamheten utsätts för korruption, otillbörlig på-verkan, bedrägeri och andra oegentligheter, och

Samtidigt ser vi ett behov av att se över vilka myndigheter som ska följa internrevisions förordningen. Vi avser återkomma med förslag till vilka myndigheter som bör läggas till.

Synpunkterna som pdf.

Följ oss

Vill du veta mera?