Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
justice-2071539_1920.jpg

TI Sveriges synpunkter på Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner

Transparency International Sverige (TI Sverige) har under flera år föreslagit att regeringen bör utreda möjligheten att utvidga Förordningen (2007:603) om intern styrning och kontroll så att den omfattar även kommuner och regioner. Genom en sådan utvidgning skulle det tydligt framgå att ledningen i kommuner och regioner ansvarar för att det, i respektive kommun och region, finns en process för intern styrning och kontroll som fungerar på ett betryggande sätt. Denna process ska säkerställa att man med rimlig säkerhet fullgör sina uppgifter, uppnår verksamhetens mål och uppfyller kraven i andra regelverket, såsom kommunallagen.

Det framgår också tydligt att processen för intern styrning och kontroll även ska förebygga att verksamheten utsätts för korruption, otillåten påverkan, bedrägeri och andra oegentligheter. I förordningen regleras också skyldigheten att göra riskanalyser, vidta åtgärder, följa upp och dokumentera.

Förslaget till förändrad kommunallag i 6 kap 6§ att man också ska se till att den interna kontrollen är tillräcklig för att förebygga fel och oegentligheter i verksamheten och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt är ett steg i rätt riktning. TI Sverige föreslår dock att skrivningen i lagen likställs med motsvarande skrivning i Förordning om intern styrning och kontroll.

Vårt förslag till ny lydelse i 6 kap 6 § kommunallagen är:
De ska också se till att den interna kontrollen är tillräcklig för att förebygga att verksamheten utsätts för korruption, otillåten påverkan, bedrägeri och andra oegentligheter och att verksamheten bedrivs på ett i övrigt tillfredsställande sätt.

Vad gäller förslaget om skyddet mot hot och våld så bör det mer noggrant utredas hur den regleringen förhåller sig till gällande arbetsmiljölagstiftning, särskilt vad gäller tillsyn och efterlevnad av de föreslagna nya bestämmelserna i kommunallagen.

Följ oss

Vill du veta mera?