Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av Cookies.
stop-g3ed754483_1920.jpg

Vikten av att tjänstepersoner agerar med integritet

I förra veckan medverkade jag i Transparency Internationals regionala möte (Europa och Centralasien) i Slovakien. Det var två fullspäckade dagar kring olika teman, bl.a. hur vi som chapters jobbar med olika nationella utmaningar. Det finns mycket att lära av varandra inte minst vad gäller innovativa sätt att nå ut till olika målgrupper i arbetet mot korruption.

Full av inspiration och energi reste jag tillbaka till Sverige, samtidigt som JO meddelade sitt beslut i granskningen av tre anställningsärenden vid Länsstyrelsen i Stockholm och där JO bl.a. konstaterar att Anna Kinberg Batras agerande som landshövding ”vittnar om nonchalans och en bristande respekt för de grundläggande bestämmelser som finns för att bevara allmänhetens förtroende för offentlig verksamhet. Sammantaget förtjänar hon allvarlig kritik för sitt agerande.”

Den hårda kritiken från JO aktualiserar igen frågan kring tjänstefel för tjänstemän. Att man skiljs från sitt uppdrag men ändå har kvar sin tjänst i staten rimmar illa med synen på att fel borde få faktiska konsekvenser. Att regeringen tydligt visade på att man inte har förtroende längre för Kindberg Batra var i sig bra, men frågan om tjänstefel har inte prövats fullt ut i detta fall.

Det pågår nu en utredning om straffrättsliga åtgärder mot korruption och tjänstefel. Utredningen, som nuvarande regering tillsatt, ska ta ställning till om det straffrättsliga ansvaret för tjänstefel bör utvidgas och, oavsett ställningstagande i sak, lämna författningsförslag som innebär att tjänstefelsansvaret utvidgas till att omfatta även annat än åtgärder som vidtagits vid myndighetsutövning.

JO gör också uttalanden om ”vikten av att tjänstemän agerar med integritet och påtalar risker för att grundlagens bestämmelser inte efterlevs även när det är myndighetens chef som inte följer regelverket.” Att som tjänsteperson agera med integritet är en avgörande del i det dagliga arbetet inom och förtroendet för den offentliga sektorn, men då krävs det också att det finns rätt förutsättningar för tjänstemän att kunna göra det – helt enkelt en organisationskultur som tål att man ifrågasätter och vågar säga nej när det riskerar att gå fel. Vi kommer att återkomma med skarpa förslag hur man skulle kunna reglera det – en säkerhetsventil och stöd för tjänstepersoner utan att för den skull behöva bli visselblåsare eller använda sig av sin meddelarfrihet.

Vi går nu in i en intensiv period med olika jubileumsarrangemang och initiativ. I oktober firar vi 20 år som organisation samtidigt som vi släpper ett nytt avsnitt av vår podd ”TI Sverige samtalar”. Inom kort kommer vi att berätta om ”Antikorruptionsforum 2024” som äger rum den 20 november – så reservera den dagen redan nu i kalendern! Innan dess – glöm inte att nominera till Årets Visselpipa!

Ulrik Åshuvud
Generalsekreterare

Följ oss

Vill du veta mera?